Marguerite Durasplein
De heraanleg van het park
De Stad heeft samengewerkt met bewoners en gebruikers om ervoor te zorgen dat deze studie en het daaruit voortvloeiende project een succes worden vanuit sociaal-stedelijk, ecologisch en landschappelijk oogpunt.
Deze heraanleg maakt deel uit van een uitwisseling met de Brusselaars, de omwonenden en andere belanghebbenden van de wijk via verschillende participatieve fasen.
1e fase: Een enquête over het gebruik van het park (mei 2020)
In mei 2020 heeft een eerste enquête met bijna 400 antwoorden ons al een beter inzicht gegeven in het gebruik van het park: de frequentie, het gebruik van de ruimtes, de kwaliteiten en voordelen van het park...
De resultaten van deze vragenlijst vind onderaan de pagina van het tabblad "Presentatie".
Deze resultaten zijn vervolgens verwerkt in twee visies op de heraanleg:
- Een eerste visie legde de nadruk op de diversiteit van de activiteiten die in het park mogelijk zijn, voor alle leeftijden, om er een park van te maken dat openstaat voor iedereen.
- Een tweede, groenere visie was gericht op het verbeteren van de plantengroei, het planten van nieuwe bomen en planten om de biodiversiteit te bevorderen en schaduw en koelte te bieden in de zomer.
2e fase: Vergaderingen en verkennende wandeling (eind augustus 2020)
Eind augustus, begin september 2020 zijn meer dan honderd omwonenden en een twaalftal verenigingen gekomen om hun mening te geven, hun wensen kenbaar te maken, hun zorgen te uiten: de speeltuin vergroten, edele materialen gebruiken, een speelhuisje voor alle leeftijden aanleggen, waterfonteinen plaatsen, borden plaatsen die de mensen uitnodigen om de regels te respecteren, zorgen voor verlichting die een gevoel van veiligheid geeft...
Talrijke ideeën die als leidraad dienen voor het ontwerpbureau om het richtschema op te stellen
In het verslag (zie onderaan de pagina van het tabblad "Presentatie") hebben wij een samenvatting gegeven van de informatie die tijdens deze ontmoetingen op het terrein is verzameld.
3e fase: presentatie van het richtschema (8 december 2020)
Op 8 december 2020 is een online bijeenkomst gehouden om het richtschema aan de inwoners te presenteren. Lees hier de presentatie en het verslag onderaan de pagina van het tabblad "Presentatie".
Als je meer wil weten over wat een richtschema is: zie presentatie onderaan de pagina van het tabblad "Presentatie".
Alle stappen van de burgerraadpleging samengevat in deze video:
4e fase: Workshops/schetsen voor de burgers op (12 mei 2021)
In het kader van het participatieproces dat de Stad heeft opgezet om de aanleg van het park te begeleiden, is op 12 mei, vóór de afgifte van de stedenbouwkundige vergunning, een laatste burgerraadpleging georganiseerd.
Tijdens deze vergadering werd de locatie van de verschillende functies en de afronding van de schetsen besproken.
Je kan de verschillende onderwerpen vinden onderaan de pagina van het tabblad "Presentatie". :
- Presentatie van het richtschema
- Verslag van de burgerbijeenkomst
5e fase: Informatiestand en presentatie van het voorontwerp rond de Babbeleir op 7 juli 2021
Velen van jullie zijn in juli komen kijken naar het ontwerpproject rond de Babbeleir, bedankt voor jullie aanwezigheid.
6e fase
14/10/2021 – 28/10/2021 : Eerste openbaar onderzoek naar aanleiding van de vergunningsaanvraag. Aan het einde van de overlegvergadering op 30/11/2021 wordt een gunstig advies, onder voorwaarden, gegeven.
7e fase
28/09/2022 au 27/10/2022 : Tweede openbaar onderzoek naar aanleiding van de vergunningsaanvraag. De vergunning werd dan verleend onder voorbehoud van enkele door te voeren wijzigingen.
8e fase
31/01/2024 : Er is een informatiebijeenkomst georganiseerd om het finale project en de geplande werkzaamheden te presenteren.