GOOD MOVE Vijfhoek
Het mobiliteitsplan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Stappen van het proces
-
101/02/2020 - 31/12/2020
Fase 1: diagnose (februari - december 2020)
De Stad Brussel wil de kennis van haar bewoners, handelaars, bezoekers en andere stakeholders zo veel mogelijk valoriseren in haar projecten. Die inclusieve aanpak vergroot immers de kwaliteit en de gedragenheid van de uiteindelijke beslissingen, ook als het gaat over mobiliteit.
Concreet worden de verschillende belanghebbenden op verschillende manieren betrokken tijdens de belangrijkste fases van het project. Dat zijn er 3: de diagnose van de huidige toestand, de opmaak en implementatie van de maatregelen, en de evaluatie van de effecten op het terrein.
Fase 1: diagnose
Tijdens de diagnosefase valoriseerden we de kennis van de verschillende stakeholders en brachten we de lokale noden en wensen in kaart (waar zijn er problemen, wat zijn de beperkingen…). Zo kon de technische werkgroep van mobiliteitsexperts vervolgens aan de slag met een zo volledig mogelijk beeld van de uitdagingen.
Bewoners, handelaars en andere gebruikers van het stadscentrum konden hun input geven via verschillende kanalen. Zo was er een online platform waar honderden nuttige bijdragen werden opgeladen. En daarnaast werden er in september en oktober 2020 ook 5 online wijkvergaderingen georganiseerd. De schepenen van Mobiliteit (Bart Dhondt) en van Burgerparticipatie (Arnaud Pinxteren) lichtten er toe wat het Gewestelijke mobiliteitsplan Good Move juist inhoudt, en hoe de Stad dit plan samen met de verschillende betrokken partijen (bewoners, handelaars, bezoekers...) wil implementeren.
De aanwezigen kregen de kans om vragen te stellen en om mee de inventaris te maken van de mobiliteitsproblemen en -kansen die zich stellen in hun wijk. Via deze link vind je wat meer algemene info over het doel en het verloop van de wijkvergaderingen, en daarnaast zijn er ook individuele verslagen van de vergaderingen per wijk beschikbaar:
- PV van de vergadering van 24/9/2020 over de Vrijheids- en Koningswijk
- PV van de vergadering van 28/9/2020 over de Anneessens/Fontainas en de Bloemenhofwijk
- PV van de vergadering van 7/10/2020 over de Broekwijk en de buurten rond de Grote Markt
- PV van de vergadering van 12/10/2020 over de Kaaienwijk
- PV van de vergadering van 26/10/2020 over de Marollen en de Zavelwijk
-
201/01/2021 - ?
Fase 2: opmaak en implementatie van de maatregelen (vanaf januari 2021)
Sinds begin 2021 is de technische werkgroep aan de slag met de input verzameld tijdens van de diagnosefase, en met alle kennis die al aanwezig was in de vorm van eerdere studies, verkeerstellingen, etc.
Aangezien de Vijfhoek een grote verscheidenheid aan functies en stakeholders, en dus ook aan noden en wensen herbergt, zal het formuleren van solide maatregelen een werk van meerdere maanden zijn.
In de loop van 2022 volgt de implementatie van de circulatiemaatregelen. Uiteraard worden de maatregelen en de gemaakte keuzes eerst uitgebreid toegelicht. Dat gebeurt via verschillende kanalen: wijkvergaderingen, deze website, een hotline...
We starten daarnaast ook een participatieve reflectie over de (al dan niet tijdelijke) invulling van de publieke ruimte die dankzij de circulatiemaatregelen vrijkomt. Als burger kan je hier mee over nadenken.
-
301/08/2022 - ?
Fase 3: monitoring en evaluatie (continu)
De evaluatiefase begon eigenlijk al in februari 2020, samen met de diagnosefase. Alvorens te kunnen evalueren, moet er immers bepaald worden wat de Brusselaar van het project verwacht. Vanaf het begin krijgen bewoners, maar ook handelaars en andere stakeholders daarom inspraak over de indicatoren waaraan het succes ‘Good Move’ een jaar na de invoering van de maatregelen zal kunnen geëvalueerd worden.
Vanaf dat de concrete maatregelen in voege treden in de loop van 2022 is het uiteraard zaak om te kijken of ze de gewenste effecten hebben. Ook hiervoor rekent de Stad op input van de verschillende stakeholders. Binnenkort meer info over hoe mee te meten en evalueren…