Burgerbegroting Neder-Over-Heembeek/Mutsaard
Burgerbegroting 2020
De burgerbegroting voor Neder-over-Heembeek en Mutsaard vond plaats in 2020. Tussen juni 2020 en medio juli 2020 was er een ideeënoproep. In totaal werden 80 ideeën ingediend.
Op deze pagina vind je alle ingediende ideeën met hun status: weerhouden of niet weerhouden? Bovendien vind je er ook een korte uitleg van de Stad Brussel waarom sommige niet aanvaard werden.
63 ideeën behouden
De ideeën die na analyse overbleven, hadden via prioritaire thema's betrekking op sociale cohesie, cultuur, groene ruimten, jeugd, erfgoed, netheid, sport, openbare werken, mobiliteit en openbare ruimten.
In dit document kan je alle ideeën lezen die door de burgers werden ingediend.
Achtergrond en fasen van het proces
- Voorfase: identificatie van prioritaire kwesties door de wijkraad, die een advies aan het college heeft voorgelegd. Het college heeft 3 thema's bepaald (mobiliteit, groene ruimten, sociale cohesie), onderverdeeld in 6 vragen.
- Eerste fase: de ideeënoproep is tot in juni
- Tweede stap: er werd een haalbaarheidsanalyse uitgevoerd in de Stad en er werd een ideeënfestival georganiseerd. De analyse van de ideeën bepaalde welke ideeën de Stad als haalbaar rekende en welke zij afkeurde, en bepaalde welke van de weerhouden ideeën een project betrof dat door de Stad of door een vereniging zou worden uitgevoerd. Het ideeënfestival dat op 26/09/2020 werd georganiseerd, had als doel een aantal van deze ideeën in concrete projecten om te zetten. Door de omstandigheden van Covid19, was dit ideeënfestival online.
- Derde stap: De geconcretiseerde projecten werden ter validering voorgelegd aan het College, zodat eind september 2020 de stemmingsronde van start kon gaan.
- Vierde stap: de stemmingsronde van de projecten werd in oktober 2020 opengesteld voor alle burgers die in het Brussels Gewest wonen. De resultaten van de stemmingen werden besproken in de wijkraad, die een advies uitbracht aan de Stad
- Vijfde stap: In december 2020 wijst de gemeenteraad de projecten aan, die het jaar daarop zullen worden uitgevoerd.
Het reglement voor de burgerbegrotingsregeling is op 11 mei 2020 door de gemeenteraad vastgesteld.
Hoe werden de ideeën geanalyseerd en geselecteerd?
Om in aanmerking te komen, moest een door een burger ingediend idee :
- betrekking hebben op het grondgebied van de door het college aangewezen wijk;
- binnen de door het college gestelde prioriteiten vallen;
- Ten goede komen aan de bewoners van het betrokken gebied;
- in de juiste vorm en binnen de termijn zijn ingediend via het onlineplatform www.fairebruxelles.be op de datum die door het College is meegedeeld bij de lancering van de oproep tot het indienen van ideeën;
- Haalbaar zijn binnen een periode van 1 tot maximaal 2 jaar;
- Haalbaar zijn binnen het toegewezen budget van het participatiebudget;
- haalbaar zijn in termen van personele middelen binnen het tijdsbestek dat door de administratie van de betrokken bevoegdheid is vastgesteld;
- Binnen het kader van de bevoegdheden van de Stad Brussel, met inachtneming van alle voorwaarden en praktische procedures die door het College zullen zijn bepaald.
Van het proces werden uitgesloten:
- Elk idee dat al steun had van de stad;
- Elk idee waarvan de realisatie afhing van een ander machtsniveau;
- Ideeën met betrekking tot religieuze zaken;
- Ideeën die verband houden met commerciële activiteiten met een winstoogmerk.