Toekomstig Stalingrad
Heraanleg van de Stalingradlaan
Conclusie burgerpanel “Toekomst Stalingrad”
Dinsdag 12/01/2021 vond de laatste vergadering van het burgerpanel “Toekomst Stalingrad” plaats. Wat was de conclusie na 5 bijeenkomsten? Hoe luidde het advies van de handelaars, bewoners en verenigingen? Ontdek hier de resultaten van het participatieve proces.
Het burgerpanel “Toekomst Stalingrad” dat half oktober werd samengesteld, ontmoette elkaar voor het eerst op 22 oktober. Een fysieke ontmoeting tussen 16 personen om kennis te maken met elkaar en om de opdracht van het panel duidelijk te maken: advies verlenen aan de Stad over de noden van de wijk en de mogelijke impact daarvan op de heraanleg van de Stalingradlaan.
Gezien de diverse samenstelling van het panel (zie samenstelling), bleek als snel dat ook de meningen over mobiliteit en het gebruik van de openbare ruimte heel uiteenlopend waren. In een eerste opdracht definieerden de panelleden de grote ‘guidelines’ waarover ze het eens konden worden en die verder de gesprekken zouden voeden.
Het panel werd het op de tweede vergadering van 28/10 eens over volgende grote principes:
- Brede trottoirs
- Vergroenen van de wijk
- Apart fietspad
- Mobiliteit: toegang tot de wijk en autoluw karakter
- Meer veiligheid en verkeersveiligheid
- Meer netheid
- Voldoende parkeerplaatsen en leveringszones
De Stad stelde vervolgens 3 mogelijke plannen voor aanleg voor, waarbij ingegaan werd op de voor- en nadelen van elk scenario. Op basis daarvan drukten de panelleden hun voorkeur uit voor een voorkeursscenario, dat verder zal verdiept worden in een volgende sessie.
Op de derde vergadering van 16/11, die online werd gehouden, werd ingezoomd op de resterende vragen uit de vorige bijeenkomst: de impact van het mobiliteitsplan ‘Good Move’ op de wijk, de functionaliteit van de Stalingradlaan, de verbinding met de Kleine Ring, de parkeer- en leveringsmogelijkheden. Die opties werden besproken aan de hand van de schets die het meest beantwoordde aan de ‘guidelines’ die voorafgaand werden gedefinieerd.
Om zeker te zijn dat dit scenario ook de voorkeur wegdraagt van de wijk en haar gebruikers, werd daarnaast ook een enquête gelanceerd om de burgers breder te bevragen.
Tijdens de vierde vergadering van 2/12 stelde de Stad een aangepast compromisvoorstel voor dat volgens haar beantwoordt aan de uiteenlopende opmerkingen van het panel: een dubbele ingang van de wijk, één via de kleine Ring en één via het Rouppeplein, eenrichtingsverkeer dat samenkomt aan de Fonteinstraat, een duidelijke vermindering van de circulatie van het autoverkeer en een kwalitatieve inrichting van de openbare ruimte. Het panel kon verder nog haar voorkeur geven over de type inrichting van de openbare ruimte : stadsmeubilair, groene zones, zones ter ontspanning, verlichting, enz.
Gezien de bewoners te kennen gaven dat het compromisvoorstel voor hen nog onvoldoende rekening houdt met hun noden, werd beslist om de oorspronkelijk gepland publieke vergadering van 16/12 uit te stellen naar 21/01. Op die manier wil de Stad het panel meer tijd geven om haar achterban te informeren en te bevragen, en haar visie te delen met de Stad.
Om zowel de handelaars als de bewoners gerust te stellen dat beide standpunten worden gehoord, werden op 6/1 aparte ontmoetingen belegd met de bewoners en de handelaars.
Wanneer in de laatste vergadering van 12/01 de resultaten van de online enquête (zie gerelateerd document onderaan) worden besproken, blijkt snel dat een grote meerderheid van de respondenten (74%) voor meer verkeersveiligheid is. 55% van de respondenten vindt dat zich dat moet vertalen door het verminderen van het autoverkeer, 62% vindt dat de wijk een autoluw karakter moet krijgen. De enquête toont heel uiteenlopende resultaten over het al dan niet inrichten van een voetgangerszone.
Ook de organisatie van de publieke vergadering van 21/01 werd verder nog besproken.
Het compromisvoorstel dat op 12 januari werd voorgelegd aan het burgerpanel, zal daarom op 21/01 ook aan de wijk worden gepresenteerd op de publieke, weliswaar online, vergadering. Ook het burgerpanel krijgt op dat moment het woord om te belichten op welke manier het voorgestelde plan aan haar nodenanalyse beantwoord. Benieuwd naar de algemene conclusie? Aarzel dan niet om in te schrijven via stalingrad@brucity.be
Meld een probleem
Is deze inhoud ongepast?
0 reacties
Reacties laden...
Voeg je reactie toe
Meld u aan met uw account of schrijf u in om uw reactie toe te voegen.
Reacties laden...